Ultimate magazine theme for WordPress.

Hiteligénylés ha KHR listán vagyunk 2023-ban?

A KHR, ami korábban BAR-ként volt ismert (Központi Hitelinformációs Rendszer), amely a magánszemélyek és cégek hitelszerződéseinek adatait tartalmazza. A BAR rendszer különösen hasznos a bankoknak, mivel lehetővé teszi számukra, hogy egyszerűen informálódjanak az ügyfelek hiteltörténetéről, amely kritikus tényező a hitel elbírálása során. Két fő kategóriára osztható a BAR lista: pozitív és negatív BAR listára.

Pozitív vagy negatív lista?

A pozitív BAR lista azoknak az ügyfeleknek az adatait tartalmazza, akiknek múltbeli hiteltörlesztése pozitív, vagyis rendszeresen és időben fizettek, míg a negatív BAR listán azok az ügyfelek szerepelnek, akiknek problémáik voltak a hitel visszafizetésével, például késedelmes fizetések, nem fizetések stb. A bankok általában „kerülik” a negatív BAR listán szereplő ügyfeleket, mivel magasabb a kockázata annak, hogy nem lesznek képesek visszafizetni.

Negatív oldal két státusza: Aktív és passzív

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), más néven BAR-lista, két alapvető listát tartalmaz: a pozitív és a negatív listát, mint ahogy azt fent már részleteztük. A negatív lista azon ügyfelek adatait tartalmazza, akiknek problémái voltak a hitel visszafizetésével.

A negatív listán belül léteznek különböző státuszok, mint az ‘aktív’ és a ‘passzív’.

  • Aktív státusz: Ha valaki ‘aktív’ státuszban van a negatív listán, ez azt jelenti, hogy jelenleg is vannak kintlévőségei, vagyis tartozásai, amelyeket még nem rendezett. Az ilyen ügyfelek általában magas kockázatot jelentenek a bankok számára, és nehéz számukra új hitelt igényelni.
  • Passzív státusz: Ha valaki ‘passzív’ státuszban van a negatív listán, ez azt jelenti, hogy korábban voltak tartozásai, de azokat már rendezte, tehát jelenleg nincsenek aktív tartozásai. A ‘passzív’ státuszban lévő ügyfeleknek könnyebb lehet hitelt igényelni, mint az ‘aktív’ státuszban lévőknek, de a bankok még mindig óvatosak lehetnek a hitelnyújtás során, mivel ezek az ügyfelek a múltban már problémákat okoztak.




Hiteligénylés ha Negatív listán vagyunk

Ha valaki a negatív listán szerepel, legyen az aktív vagy passzív státuszban, nehezebb lehet számára hitelt igényelni, de nem lehetetlen. Az alábbiakban néhány lépést és tanácsot találsz a hiteligényléshez, ha a negatív listán vagyunk:

  • Ismerd meg a helyzeted: Először is tisztázd, hogy milyen státuszban vagy a negatív listán. Ha passzív státuszban vagy, azaz már rendezted a korábbi tartozásaidat, nagyobb esélyed lehet a hitel jóváhagyására, mint ha aktív státuszban lennél.
  • Javítsd a hitelminősítésedet: Mielőtt hitelt igényelsz, igyekezz javítani a hitelminősítéseden. Ha passzív státuszban vagy, azaz már rendezted a korábbi tartozásaidat, ez pozitív hatással lehet a hitelminősítésedre. Emellett rendszeres és időben történő fizetésekkel, valamint az adósságok csökkentésével is javíthatsz a hitelminősítéseden.
  • Légy reális: Ha a negatív listán vagy, legyen az aktív vagy passzív státuszban, valószínűleg nem fogsz tudni nagy összegű hitelt igényelni vagy alacsony kamatot kapni. Légy reális az elvárásaidban és készülj fel arra, hogy magasabb kamatot kell fizetned.
  • Készülj fel alaposan: Mielőtt hitelt igényelsz, készítsd elő alaposan az összes szükséges dokumentumot és információt. A bankok valószínűleg alaposabban fogják megvizsgálni az igényléseidet, ha a negatív listán vagy, tehát fontos, hogy minden információ rendelkezésre álljon.
  • Keress egy megfelelő bankot: Nem minden bank ugyanolyan szigorú a hitelnyújtásban, ezért érdemes körülnézni és olyan bankot találni, amely hajlandó hitelt nyújtani a negatív listán szereplő ügyfeleknek. Egyes bankok specializálódnak a magas kockázatú ügyfeleknek történő hitelnyújtásra.
  • Vedd figyelembe az alternatívákat: Ha nem sikerül hitelt igényelni egy hagyományos banktól, vedd figyelembe az alternatív lehetőségeket, mint például a magánszemélyek által nyújtott kölcsönöket vagy a hitelkártyákat. Ezenkívül, léteznek olyan nem hagyományos pénzügyi intézmények vagy online platformok, amelyek hajlandók hitelt nyújtani magas kockázatú ügyfeleknek.

Végül, fontos megjegyezni, hogy bár lehetséges hitelt igényelni, miközben a negatív listán vagyunk, ez mindig magasabb kockázatot és költségeket jelent. Ezért fontos megfontoltan eljárni és csak akkor igényelni hitelt, ha tényleg szükséges és ha biztosak vagyunk benne, hogy képesek leszünk visszafizetni.