Ultimate magazine theme for WordPress.

Spórolj százezreket a régi hiteled kiváltásával!

Ha visszatekintünk, néhány évvel ezelőtt még elég magas kamattal juthattunk személyi kölcsönhöz. Ez napjainkban már igen kedvezően alakul, hisz a hajdani ~15% -os kamat helyett akár 9-12 % kamattal is hozzájuthatunk. Sokan azonban nemcsak a szabad felhasználású személyi kölcsönben, hanem hitelkiváltásban is gondolkodnak, hisz az eddigi magas kamattal rendelkező hiteleket lehetőség van jobb kamatozású kölcsönre cserélni.

A személyi kölcsön nagyon népszerű hitel, mivel ingatlanfedezetre nincs szükség, a bank bírálatkor csak az igénylő jövedelmét vizsgálja, ami majd fedezetül szolgál. Mivel kisebb összegű és rövidebb futamidejű, mint egy lakáshitel, ezért a bank magasabb költséget is számol fel, azaz drágább, mint a többi hitel. Amennyiben valaki nyitott szemmel jár, figyeli a bankok ajánlatait, jó eséllyel tudja a meglévő régi és drága hitelét, új, kedvezőbb hitelre váltani.

Hitelkiváltás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, mert sok bank a saját meglévő hitelét nem váltja ki, csak más bankok hiteleire fogadja el ezt a hitelcélt.

Mérlegeljünk a kiváltás előtt

Amennyiben a banknál, amit kinéztünk van lehetőség a hitelkiváltásra, nem árt számolni is, hogy a „csere” valóban megéri-e anyagilag, azaz valóban pénzügyi előnyhöz jutunk-e, vagy csak újra elköteleződünk jó pár évre ugyanazokkal a feltételekkel. A lenti példában egy olyan esetet mutatunk be, amikor igenis megéri a régi hitelünket új, olcsóbb kölcsönre cserélni.

Jelen adós 2017. júliusában vett fel személyi kölcsönt. 6 éves futamidőre, 5 millió forint összeget, 15-16 %-os kamattal. A havi törlesztőrészlete ezek alapján kb. 106 ezer forint. Jelen helyzetben kiváltás esetén idén ez a törlesztő  91 ezer forint lenne. A kb. havi 15 ezer forintos megtakarítás annak köszönhető, hogy a két ajánlat között a kamat különbség több mint 6%.

A teljes visszafizetés tekintetében is jelentős eltérés van az új és régi személyi kölcsönök esetén. A kamatkülönbségeknek köszönhetően, ha összeadjuk a megtakarított havi összegeket a futamidő hátralévő részében, igen jelentős, akár 362 ezer forintos nyereséggel léphetünk ki a hitelből.

Mindent összevetve, azoknak akik hitelkiváltásban gondolkodnak, érdemes alaposan körbejárniuk a kérdést és megfelelően tájékozódni, hisz egy jó ajánlattal, konstrukcióval jelentős pénzügyi előnyhöz juthatnak.