Home Személyi kölcsönök Alap dokumentum lista kölcsön igényléshez – Mire lesz szükséged?

Alap dokumentum lista kölcsön igényléshez – Mire lesz szükséged?

0

Minden banknak van egy alap hiteligénylő dokumentum listája, mely azokat a dokumetnumokat tartalmazza, amelyekkel el lehet indítani egy előszűrést, hiteligénylést. Ezek között a dokumetnumok között is vannak olyanok, amelyeken el lehet bukni, így jó ha tisztában vagy ezekkel a személyi kölcsön igénylés során. Ezeken a dokumentumokon kívül természetesen kérhetnek majd tőled más is, de ezekre biztosan szükséged lesz!

Személyes okmányok, azaz személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél, lakcímkártya, adókártya. A személyes okmányokra minden esetben szükség van és a fentiek mással nem helyettesíthetők. Kölcsön igénylés előtt mindenképpen nézzük meg az érvényességet, mert lejárt okmány esetén nem foglalkozik velünk a bank.

Telefonszám és e-mail cím, hogy elérhetőek legyünk!

Számlakivonat; jellemzően az utolsó három havit kérik be a pénzintézetek, de előfordul, hogy visszamenőleg hat hónapra vizsgálják a jövedelmi helyzetet, bankolási szokásokat.
hozzájárulás a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR) való lekérdezéshez. Első körben a bankok ezt vizsgálják hitelfelvételkor, hisz egy rosszul fizetett, vagy végrehajtásra alatt álló hitel esetén -ami negatív státuszban jelenik meg a rendszerben- a bank azonnal elutasítja a kérelmünket már a legelején.

A munkáltatói dokumentum lehet a legnagyobbat buktató

Munkáltatói igazolás: mivel a személyi kölcsön nem jelzálog alapú, ezért a hitel visszafizetésére a jövedelmünk a biztosíték a bank részére. Az állandó munkaviszony időtartamát bankja válogatja. A legtöbb hitelintézet legalább 3 hónapos határozatlan idejű munkaviszonyt vár el, de egyes helyeken 6 hónap a feltétel. Mivel a bank felelősen hitelez, ezért nemcsak azt figyeli, hogy az igénylő megfelelő jövedelemmel rendelkezik-e, hanem az is, hogy a hitel törlesztése alatt biztos legyen annak a fizetése. A munkaviszony az alkalmazotti mellett lehet még vállalkozói is vagy nyugdíjból származó bevétel. Amennyiben vállalkozóként igénylünk személyi kölcsönt, a NAV-tól kell kikérnünk a jövedelem- illetve a köztartozás mentességről szóló igazolást. A jövedelemigazolás nem lehet 12 hónapnál, a köztartozás mentességről szóló igazolás pedig 30 napnál régebbi. Külföldi munkaviszonyt nem minden bank fogad el, erről érdemes az adott banknál tájékozódni.

A kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok változhatnak annak függvényében, hogy munkavállaló vagy, vagy nyugdíjas, vállalkozó. Ezen eseteket is érdemes megvizsgálni, hiszen itt különböző egyéb dokumentumokat kérnek a bankok.

Érdemes első körben a saját számlavezető bankunknál érdeklődni, milyen feltételekkel tudnak személyi kölcsönt (ide tartoznak a dokumentumok is)  folyósítani, hisz ebben az esetben, se számlakivonatot, se munkáltatói igazolást nem fognak kérni, hisz ezen adatok már rendelkezésre állnak. Az igénylés folyamata is jóval egyszerűbb, a legtöbb bank saját meglévő ügyfelei részére akár pár órás hitelbírálattal is tudnak szabad felhasználású személyi kölcsönt biztosítani. Érdemes azonban odafigyelni a részletekre, vagyis arra, hogy milyen kamattal és költséggel teszik mindezt, hisz közel sem biztos, hogy a saját bankunk biztosítja a piacon a számunkra leginkább megfelelőbb kölcsönt (kamat, THM).