Home Személyi kölcsönök Külföldi munkabérrel személyi kölcsönt igényelni? Szigorúbb feltételek

Külföldi munkabérrel személyi kölcsönt igényelni? Szigorúbb feltételek

0

Ma már egyáltalán nem megy ritkaság számba, hogy hitelhez jussunk, amennyiben jövedelmünk nem Magyarországról, hanem külföldről származik. A jelenleg is – valamilyen szinten – fennálló, és kialakult koronavírus helyzet hatással volt a banki világra is. Ennek következtében a járvány elején jelentős szigorítások léptek életbe a hitelezési folyamatokban. Jelenleg már a lazítás korszakát éljük, de még mindig komolyan vizsgáljak a külföldről származó jövedelmeket a bankok.

Figyelnek arra is, hogy mely szektorban állunk foglalkoztatás alatt

Igen széles spektrumon mozognak egy-egy bank belső szabályzatai erre vonatkozóan. Vannak olyan pénzintézetek, akik egyáltalán nem nyújtanak hitelt olyan ügyfeleknek, akiknek jövedelmük kizárólagosan külföldről származik, de ez 1-2 banknál merül csak fel. A kialakult helyzet következtében a legkockázatosabb ágazatoknak a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatások minősülnek, így ha ezek egyikében tevékenykedünk, akkor borítékolható, hogy komolyabban fogják megvizsgálni az igénylésünket. De azért vannak olyan hitelintézetek is, akiknél nincs kritérium arra vonatkozólag, hogy mely szektorban vagyunk foglalkoztatva, de a szigorítások itt is megjelentek.

Milyen típusú a munkaszerződésünk

Bevett szokás, hogy akik határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek, nekik pandémiás helyzet nélkül is nehezebb volt a hitel felvét.  Amennyiben munkaszerződésünk típusát tekintve határozatlan idejű az, akkor nagyobb eséllyel juthatunk az igényelt összeghez, ám még ekkor is meg van a bankoknak a lehetősége arra, hogy kikötéseket tegyenek arra, hogy mely országból származó jövedelmet tudnak figyelembe venni.

 A fennálló munkaviszony hossza

Kecsegtetőbbek azon ügyfelek a bankok részére, akik hosszabb munkaviszonnyal bírnak, hisz ez stabilitást, kiszámíthatóságot jelent, ezáltal csökkentve a veszteséggel záruló hitelek bekövetkeztét. Hazai munkaviszony igénylésnél minimum 3 hónap, viszont külföldi munkahelynél 9 és 12 hónap közötti munkaviszonyt követelnek meg.  A mostani terhelt időkben, az adja legnagyobb valószínűséggel hitelezhetőségünk alapját, ha már több mint egy éves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezünk aktuális munkahelyünkön.

Sokan kerültek az elmúlt év során nehéz helyzetbe hitelezési szempontból. Akadnak olyanok, akik számára teljességgel lehetetlen hitelhez jutnia, ám a külföldön dolgozó magyar embereknek is nehezebb dolga lett. Mivel minden bank más és más séma, és belső szabályzat szerint működik, így érdemes több hitelintézetet is megkeresni.

Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról sem, hogy ezek csak átmeneti intézkedések, melyek a koronavírus járvány következményeiként lettek életre hívva. Amint a gazdaság újra indulhat, az élet visszatérhet a jól megszokotthoz, akkor lassan, de fokozatosan biztosan visszatérhetnek a bankok a korábbi gyakorlatokhoz a hitelfelvételeket illetően.