Home Személyi kölcsönök Nyugdíjasoknak személyi kölcsön igénylés? Fontos tudnivalók!

Nyugdíjasoknak személyi kölcsön igénylés? Fontos tudnivalók!

0

A kölcsönök igénylésénél a bankok az életkort is megvizsgálják. Igénylésnél a hirdetett maximum életkor 65 és 72 életév között mozog. Fontos azonban tudni, hogy ezek az életkorok a hitel visszafizetésének időpontjai, azaz ha 63 évesen igénylünk kölcsönt egy olyan banknál, ahol a maximum 65 év, akkor csak 2 év futamidőt választhatunk. Van átmeneti megoldás! Abban az esetben, ha a hitel visszafizetésének futamideje túlmutat ezen az időtávon, akkor nyugdíjasként csak olyan adóstárs bevonásával igényelhet hitelt, aki annak visszafizetésekor még belül van az életkori határon, viszont ez nem minden bank esetében van így! 

Hitelképesek a magyar nyugdíjasok?

Mivel a nyugdíj (akár öregségi, akár korkedvezményes) biztos, havonta fixen érkező bevétel, ezért a pénzintézetek, mint elsődleges jövedelemmel számolnak. Az egyéb más tényezőn kívül, a bankoknak nyugdíjasok esetében is vizsgálniuk kell és betartani a jövedelemarányos törlesztési mutató szabályt (JTM). Ez a jogszabály mindenkire vonatkozik, és célja a túlzott eladósodás megakadályozása. Ez azt jelenti, hogy a meglévő hitelek és az igényelt hitelösszeg törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylő havi nettó jövedelmének, azaz jelen esetben nyugdíjának 50 vagy 60 %-át aszerint, hogy a havi nettó keresete az illetőnek 500 ezer forint alatt van, vagy meghaladja azt. Ez a szabály vonatkozik a fogyasztási hitelekre, mint például a személyi kölcsönre, lakáshitel esetén azonban változik. Jelzáloghitelnél a fenti szabály csak akkor él, ha a leendő ügyfél hitelének futamideje minimum 10 éves, azaz legalább 10 évre fix törlesztést biztosító hitelt igényel. Mivel az életkori korlát ezt jó eséllyel a nyugdíjas hitelfelvevő esetében nem teszi lehetővé, ezért a nyugdíjasokra általában szigorúbb szabályok alkalmazandóak.

Abban az esetben, ha a hitel 5 és 10 év között fixált, és a nyugdíj összege 500 ezer forint alatt van akkor 35 százalék, félmilliós jövedelem fölött a nyugdíj 40 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Előfordulhat azonban, hogy az életkori hitelezhetőségi korlát miatt csak 5 évnél rövidebb futamidővel lehet csak kölcsönt igényelni, abban az esetben a törlesztőrészlet a nyugdíj 25 százaléka (500 ezer forint nyugdíj alatt), illetve 30 százalék (500 ezer forint nyugdíj felett) lehet. Mivel ez a tényező eléggé behatárolja a lakáshitel felvételének esélyét, ezért szinte minden esetben adóstárs bevonását fogja kérni a bank.

Milyen típusú nyugdíjra adhatnak hitelt a bankok?

Az öregségi és korkedvezményes, valamint a külföldről érkező végleges nyugdíj minden pénzintézetnél elsődleges jövedelemnek számít. Rokkantsági nyugdíj esetén csak a végleges rokkantságot fogadják el, és ezt le is kell igazolnunk hiteligényléskor a bank felé. Az özvegyi nyugdíjjal, csak kiegészítő jövedelemként számolnak a bankok, illetve elsődleges jövedelemként csak akkor fogadják el, ha a juttatást, legalább a hitel futam idejének végéig fogják folyósítani.

Milyen dokumentumok szükségesek a hitelhez? Nyugdíjasként milyen jövedelmet igazoló dokumentumok kellenek hiteligényléshez?

Személyes okmányok

  • személyi igazolvány, útlevél, vagy kártya formátumú jogosítvány
  • lakcímkártya
  • adókártya, vagy ennek hiányában NAV igazolás az adóazonosító jelről

Bankszámlakivonat (amennyiben nem számlára érkezik a nyugdíj, akkor az az évi nyugdíjértesítő)

A rokkantsági, vagy korbetöltött rokkantsági nyugdíj esetén a nyugdíjhatározat másolatával kell igazolni az összeget.

Egyéb jövedelmekről igazolás (például özvegyi nyugdíj, vagy ingatlan bérbeadásából származó jövedelem)

Adnak-e kedvezményt a bankok hitelre, biztosításra a nyugdíjasoknak?

Bár számlavezetésnél vannak kedvezményes, nyugdíjas számlák, addig a hitelek esetében a bankok nem tesznek megkülönböztetést az adósokk között, hogy aktívan dolgozó, vagy nyugdíjas. Ami számlacsomag esetén az életkor miatt kedvező lehet, a hitelek esetében a hitelezhetőségi korlát (ezáltal az életkor) miatt az idősebb igénylők a bankok számára nagyobb kockázattal bírnak, és ez bizony egyes esetekben a hitel árazásában is megjelenhet. A biztosítást (ugyanúgy, mint a hitelfelvételt) sem lehet 70-75 éves életkor betöltése utáni időre kötni. Ez a díjszabásban is megjelenik, hisz egy nyugdíjas biztosított esetén annak díja akár többszöröse is lehet, egy fiatal szerződőhöz képest. Ennek oka, hogy az idősebb, nyugdíjas ügyfél esetében többszörösen nagyobb az esély halálesetre, mint egy fiatal esetében.

Ha nem tud fizetni a nyugdíjas, akkor mennyit vonhat a nyugdíjból a végrehajtó?

Abban az esetben, ha a nyugdíjas ügyfélnél fizetési mulasztás áll fenn, azaz nem szerződés szerint fizeti a pénzintézet felé a törlesztőrészletet, a jelenlegi jogszabály értelmében az adós nyugellátásából legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Abban az esetben, ha egyszerre több tiltás van az adóssal szemben érvényben, akkor ez a nyugdíj összegének 50 százalékos tiltásáig módosítható.