Ultimate magazine theme for WordPress.

Lakástakarék szerződések a moratórium idején

A lakástakarék szerződéses ügyfeleket először is két külön részre kell osztanunk.

  • Még csak a megtakarítási szakaszban vannak.
  • Akik már a megtakarítási szakaszon túl vannak és már a lakáshitelüket törlesztik.

Azon ügyfelek, akik még csak a befizetésnél, megtakarítási szakaszban járnak, lakáshitelt még nem törlesztenek, továbbra is be kell fizetniük a szerződésben vállalt havi összeget. Mivel ez egy kötött, havonta fizetendő összeg, ez főleg azoknak jelenthet gondot, akik a koronavírus járvány miatt bevételtől esnek el.

Abban az esetben, ha az ügyfél lakástakarékpénztárnál felvett lakáshitelét törleszti, rá ugyanúgy vonatkozik a rendelet, tehát 2020. december 31-ig elhalasztható a törlesztés. Ez nemcsak a magánszemélyekre vonatkozik, hanem a társasházakra is kiterjed.

Nem tudom fizetni a megtakarításomat!

Amennyiben a kialakult járványhelyzet miatt a vállalt összeg befizetésére nincs lehetőség (ez lehet munkahely elvesztése, vagy fizetés nélküli szabadságból adódó anyagi probléma), ajánlott minél előbb felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel és tájékozódni, milyen lehetőségek adottak.

Egyeztessünk a pénztárral, hogy van-e  mód csökkenteni a megtakarítási összeget, illetve ha tudjuk igazolni az anyagi helyzetünket esetleg átmenetileg szüneteltetni a befizetéseket. Nem ajánlatos az azonnali szerződésbontást kezdeményezni, mivel ebben az esetben eleshetünk a szerződésben biztosított kamattól és az állami támogatástól is.

A pénztári ügyintézések menete

 Az OTP Lakástakarékpénztárnál már nincs jelenleg értékesítés, de a meglévő szerződéseket ugyanúgy kezelik, ezért aki náluk indította el a megtakarítását, annak az OTP vel kell felvennie a kapcsolatot. Abban az esetben kell nyilatkozni a moratóriummal kapcsolatban, ha az ügyfél továbbra is szeretné folytatni a törlesztését. Ezt legegyszerűbben a bank internetbankjában tehetjük meg.

Az Erste Lakástakarékpénztár azon ügyfeleinek kell szintén csak nyilatkozniuk, akik továbbra is élnének a törlesztéssel ugyanúgy, mint eddig. Nyilatkozatukat az Erste NetBankon vagy a Telebankon keresztül is megtehetik.

Fundamentánál sincs másképp a nyilatkozás. Itt szintén arra kérik az ügyfeleket, hogy azok tegyék meg nyilatkozatukat, akik nem élnének a moratóriummal. Ajánlják az egyszerű és gyors online ügyintézést, az eBanking használatát. A felület nemcsak a nyilatkozat megtételére ad lehetőséget, de adatváltozással vagy meglévő hitellel kapcsolatban is intézkedhetünk.

Figyelem! Jelenlegi cikkünk korábban a moratorium.hu oldalon volt olvasható. A moratotium.hu weboldal teljes tartalma a szemelyi-hitelek.hu oldalon érhető el, változatlan URL-en.