Ultimate magazine theme for WordPress.

Moratórium – hogyan működik, mi a teendő

Moratóriumi alap információk

A fizetési moratórium lényege, hogy egy előre meghatározott időszakban felfüggesztik a hitel törlesztőrészletének a befizetését. Ez nem jelenti azt, hogy a hitelből ezen időszak alatt megfizetendő összeget elengedik, hanem egyfajta halasztásnak kell értelmezni. Ezen időszak alatt a kamatokat sem engedik el, így a jelenlegi Magyarországon hatályban levő moratórium letelte után a felgyülemlett kamatot meg kell fizetni a bank irányába. Természetesen a szerződésben vállalt törlesztő részelt mivel nem emelkedhet, így a futamidőhöz fognak hozzányúlni a bankok.

Milyen teendőnk van a moratóriummal kapcsolatban?

Semmi. A bankok automatikusan felfüggesztették a törlesztési díjak beszedését. Természetesen az átállás időszakában lehetséges, hogy a bank még is beszedi az összeget, például egy csoportos beszedési megbízással, de ezt az összeget vissza fogja téríteni az ügyfél számára abban az esetben ha a hitel törlesztésének esedékessége a kihirdetés utáni időszakban történt.

MI a teendő, ha továbbra is fizetni szeretném a hitelemet.

Ebben az esetben fel kell keresni a bankot, és jelezni kell a részére, hogy nem kíván élni a törlesztési moratóriummal. A felkeresés szó jelen esetben legyen telefonos vagy internet bankon keresztüli megkeresés. Ezt a bankok kifejezetten kérik az ügyfelektől, hiszen a jelenleg uralkodó vírusjárvány miatt el szeretnék kerülni a bankok a tömeges bankfióki látogatásokat.

Élek a moratóriummal, mi lesz 2021 Januárjában?

A kérdésre ketté kell osztani a választ. Vannak akik végig fix kamattal vették fel a hitelüket, és vannak akik változó kamatozású hitelt vettek fel. 

Mindkét esetben érvényes a rendelt, hogy a szerződésben vállalt törlesztőrészlet nem változhat. Mivel ez alatt a 9 hónap alatt a kamat gyülemlik, így a bankok a futamidőhöz kényszerülnek nyúlni, azaz meg fog hosszabbodni a futamidőnk. Ez a végig fix kamatú szerződések esetében nem jelent rizikót, hiszen biztosítva van a továbbiakban is a fix törlesztőrészletük.

Akik változó kamatozású hitelt vettek fel, és mondjuk ez alatt a 9 hónap alatt változna a hitelük kamatozása, akkor lehetséges, hogy jövő év januárjától egy magasabb törlesztőt kell fizetniük. De az ő esetükben is igaz az, hogy a 9 hónapban összegyűlt kamat miatt nem emelkedhet a törlesztőrészlet.  hozzá kell tenni, hogy ezen hiteleknél a kamatváltozás eddig is fenn állt, és ez után is megmarad, kivéve akkor, ha ez alatt az idő alatt át nem váltják egy végig fix hitelre a régi változó hitelüket. Ha mondjuk pont egy személyi kölcsönről beszélünk, akkor még akár jobban is járhatsz, mivel jelenleg 5,9% THM plafon van meghatározva, szintén a vírusjárvány miatt.

Muszáj most nyilatkoznom?

Nem. Ezt a nyilatkozatot bármikor megtehetjük. Sőt, mivel rendelt biztosítja ez alatt az időszak alatt a felfüggesztését a törlesztőrészletünknek, akár azt is megtehetjük, hogy felfüggesztjük, és ha úgy alakul az anyagi helyzetünk, hogy nem tudjuk fizetni kérhetjük a moratóriumot a hitelünkre.  

Jelenlegi cikkünk korábban a moratorium.hu oldalon volt olvasható. A moratotium.hu weboldal teljes tartalma a szemelyi-hitelek.hu oldalon érhető el, változatlan URL-en.