Ultimate magazine theme for WordPress.

Moratórium és a diákhitel – plusz kedvezmények a diákok számára

A Diákhitel Központ szintén moratóriumot hirdetett, ami automatikusan hatályba is lépett március 19-én. A moratórium a fennálló diákhitel tőke- és kamattartozásának visszafizetésére vonatkozik.

December 31-ig tart ugyanúgy, mint a lakossági vagy vállalati hitelek esetén, ugyanakkor szükség esetén hosszabbítható.

Komoly kedvezmények az egyéb lakossági hitelekhez képest

A lakossági, illetve a vállalati hitelekkel szemben a diákhitelnél nem csak a már törlesztés alatt álló hitelekre terjed ki a moratórium, hanem ezen időszak alatt törlesztési szakaszba kerülő újonnan felvett hitelekre is. Ez azt jelenti, hogy arra az ügyfélre, aki tanulmányait az idei évben befejezi, ugyanúgy vonatkozik a halasztás, mint arra az ügyfélre, aki nem.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány okozta helyzet miatt egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a Diákhitel Központ a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azon leendő ügyfeleire is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé.

A teljes cikk elolvasható a diákhitel hivatalos oldalán itt.

Ez a lépés főleg azoknak a diákoknak kedvező, akik a kialakult járványhelyzet miatt elestek az eddigi diákmunka lehetőségétől, és emiatt pénzügyi, anyagi nehézségük akad. Ezen rendelkezés vonatkozik a szabad felhasználású és a kötött célú diákhitelekre is. Amennyiben a diáknak mindenképpen hitelre van szüksége, kézenfekvőbb megoldás, mint a bankok által kínált személyi kölcsön, hisz a legtöbb esetben a pénzintézetek kínálatában az ennél nagyobb összeg megigénylésére van lehetőség.

A szabad felhasználású diákhitel jelenleg igen kedvező 1,99 % kamattal igényelhető, és legfeljebb 350 ezer forint lehet egy szemeszterre. Ezt kérheti az igénylő egyösszegben, vagy havi kiutalással is, ami havonta legfeljebb 70 ezer forint lehet. Ennél a diákhitelnél érdemes azt is szem előtt tartani, hogy bár kedvező feltételekkel igényelhetjük, azonban változó kamatozású hitelről van szó. A kötött célú diákhitel kamatmentes.

Mivel a Diákhitel Központban a személyes ügyfélszolgálat a kialakult helyzetre való tekintettel szünetel, igényünket a Diákhitel Direkt online oldalán jelezhetjük, de kérdés esetén telefonon, vagy e-mailen is segítséget kaphatunk.

Tovább fizetnéd a diákhiteledet? 

Diákhitel esetén is az ügyfél dönti el, hogy szeretné-e folytatni a további törlesztést, ugyanakkor a lakossági hitelekkel szemben itt nem kell külön nyilatkozni a Diákhitel Központ felé. A beérkező törlesztéseket a központ automatikusan jóváírja. Ugyanakkor, ha időközben az anyagi helyzetben változás következik be a törlesztés minden előzetes nyilatkozat nélkül felfüggeszthető az ügyfél részéről.

Jelenlegi cikkünk korábban a moratorium.hu oldalon volt olvasható. A moratotium.hu weboldal teljes tartalma a szemelyi-hitelek.hu oldalon érhető el, változatlan URL-en.