Home Személyi kölcsönök 3 fontos különbség a hitelkártya és a személyi kölcsön között

3 fontos különbség a hitelkártya és a személyi kölcsön között

Kisebb összeg igénylésénél általában két termékkel találkozunk. A hitelkártyával és a személyi kölcsönnel. Vannak nagyon fontos különbségek, melyek befolyásolhatják a döntésünket.

0

Ha szükségünk van szabadon felhasználható összegre, és felkeressük a bankunkat, vagy az internetes keresünk, két külön termékkel találkozhatunk: Hitellel és kölcsönnel. De mi a különbség egy hitel (hitelkártya vagy folyószámla hitelkeret) és egy kölcsön (személyi kölcsön) között? Ebben segítünk, hogy felelősen tudj dönteni.

Első különbség: Hitelkártya és személyi kölcsön fogalma

A hitel egy olyan termék, ahol a bank egy hitelbírálati folyamat következtében meghatározza, hogy mekkora keretet biztosít a számunkra. Ez általában a folyószámlánkhoz kötött keret összeg, vagy egy hitelkártya. Amennyiben ebből a keretből nem használunk fel, nincs fizetési kötelezettségünk, nincs fenntartási összeg sem.

A kölcsön szintén egy hitelbírálati folyamat következtében megkapott összeg, ami szintén azonnal az igénylő bírtokába kerül, viszont azonnal elindul egy törlesztési folyamat. például egy 500 ezer forintos kölcsön összegnél a havi törlesztő 13500 Forint / hó, a felvételt követő hónap 10. napján már fizetni kell a törlesztőrészlete.

Második különbség: Igénylés átfutási ideje

A hitelkártyák igénylésének nagy százaléka bevásárló központokban, áruházakban történik, árú vásárlási hitel igénylését követően. Itt a gyorsaság a bank részről elengedhetetlen, hiszen ha már kiválasztottuk a megvásárolni kívánt terméket, nem lehet elhúzni a bírálati folyamatot 3-6 napig, mint egy hagyományos kölcsön igénylési folyamatban, ahol munkaáltató igazolásról is kell gondoskodnunk. Igaz, nagyobb összegű termék vásárlásánál kérhetnek önrészt /bizonyos esetekben munkáltatóit is), de ezt 500-600e forint fölötti termékeknél kérhetnek. Ezeknél az áruhiteleknél egy hitelkártya keretet biztosítanak az ügyfél számára, és ennek a meghatározott keretből választják le a termék árát, és adnak rá egy havi FIX törlesztést.

A személyi kölcsön igénylésének átfutási ideje is lehet akár 1 nap, amennyiben a számlavezető bankunknál igényeljük.  Viszont Ha kedvező kamatot akarunk biztosítani, sokszor elengedhetetlen a bankváltás. Egy normál igénylési folyamathoz először is időpontot kell foglalnunk a bankba, be kell szereznünk egy munkáltatói igazolást. Ezt követően amint aláírtuk a szerződést, kezdődik a bírálati szakasz.  Ez általában 3-6 napot biztos, hogy igénybe vesz. Így egy átlag személyi kölcsön átfutási ideje (átlagolva a napon belüli és az idegen banki igénylést) kimondhatjuk, hogy 4-6 nap, viszont sokkal alacsonyabb költségekkel kaphatjuk meg a kölcsönünket.

Harmadik különbség: Kamat és THM – nyert a személyi kölcsön!

A keret hitelek gyors igénylése, és azonnali rendelkezésre állásának igen nagy ára van. Ennek a terméknek a legnagyobb a kamata a banki termékek közül. A lenti összehasonlító táblázatban a hazai hitelkártyák, és hitelkereteket, valamint az elérhető személyi kölcsönökből készítettünk egy kivonatot.