Home Hitel kisokos FIX kamat, változó kamat – hitelkisokos

FIX kamat, változó kamat – hitelkisokos

0

Az alább olvasható változó kamatozású hitelt 2022-ben szinte már lehetettlen elérni, hiszen rájöttek a bankok, hogy ebben mekkora veszély rejlik a lakosság számára, ezért 99%-ban kivezették. Az információval azért jó, ha tisztában vagyunk.

Változó kamat: A változó kamat összegét két összetevőből határozzák meg: a kamatfelár változásából, amely a hitelező intézet nyeresége, és amelyet ő maga szab meg, valamint a referenciakamat mértékéből, amelyet az MNB állapít meg és akár 3-6 havonta változhat, bármilyen irányba. Változó kamatozás esetén így értelemszerűen azzal kell számolnunk, hogy a hitelösszegünk kamata a vállalt futamidő alatt számtalanszor változhat, akár hónapról hónapra is. Érdemes előre mérlegelni a pénzpiaci esélyeket, a vállalható havi törlesztő részletünk mértékét, hiszen nem mindegy, hogy fix kamatozású személyi kölcsönünk lejáratának végén mennyivel fizetünk vissza többet a Banknak, mint ahogy az sem, hogy egy-két év múltán is tudjuk-e még fizetni a változó kamatozás miatt esetlegesen több tízezerrel megemelkedett hitelünket, vagy belebukunk.

Fix, végig fix kamat: A fixált kamatozás hosszú kamatperiódusú, azaz évekre meghatározott kamatozású, átlátható és kiszámítható szerződést jelent. Az adós a fixálás teljes időszakára biztosítani tudja, hogy törlesztőrészlete nincs kitéve a piaci kamatváltozások hatásának. Alacsony kamatkörnyezetben főként a hosszabb futamidejű hitelek esetében mindenképpen érdemes ezt választani, mert ezzel kizárhatjuk a havi törlesztőrészlet jövőbeli emelkedését. Magas kamatkörnyezetben azonban veszteséget okozhat, mert az esetleges kamatszint csökkenés esetén a fix kamatozású konstrukció kimarad a változásból.

Példák a fix / végig fix kamatozású hitelekre:

  • 5 évix fix lakáshitel – A hitel kamata csak 5 évente módosítható. Ezen időszak alatt bármi történik az MNB részéről, nem változhat az ügyfél szerződésben rögzített kamata.
  • 10 évig fix lakáshitel – Ugyan az mint az 5 éves kamatperiódusnál, csak 10 évente lehet módosítani a szerződésben rögzített kamaton.
  • Végig fix személyi kölcsön – A végig fix kamatokat a legtöbb esetben a személyi kölcsönöknél láthatjuk. ebben az esetben a kölcsön teljes futamidejére az a kamat van számítva, amit a szerződésben rögzítettek.