Home Hitel kisokos Adós, adóstárs, kezes – Hitelkisokos

Adós, adóstárs, kezes – Hitelkisokos

0

Adós Az adós az a személy vagy cég, aki a kölcsönszerződést köti a bankkal. Az adós kötelessége visszafizetni a kölcsönt a bank által meghatározott összegben és ütemben.

Adóstárs Adóstárs leggyakrabban a hiteligénylő házastársa, illetve élettársa lehet. Bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve azért, hogy a fizetőképességet javítsa, és ezáltal nagyobb összegű hitel felvételére legyen jogosult a leendő adós. amennyiben a adóstárs bevonása kötelező jelleggel történik, csak olyan személy lehet, aki megfelel a bank által támasztott elvárásoknak, azaz megfelelő munkahellyel és jövedelemmel rendelkezik, nem szerepel negatív KHR-en, életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér és nem rendelkezik akkora összegű hiteltörlesztéssel, ami esetlegesen negatívan befolyásolja a hitelezhetőséget. Az adóstárs bevonása egy plusz biztonságot jelent a banknak, hisz egy ember helyett kettő felel a hitelért, és nagyobb a garancia arra, hogy a bank visszajut a pénzéhez.

Kezes A kezes az, aki írásban vállalja az adós szerződésben foglalt kötelezettségeinek teljesítését amennyiben az adós elmulasztja azt. Kezes bevonására akkor kerülhet sor, ha az adós nem rendelkezik elegendő leigazolható jövedelemhez ahhoz, hogy az igényelt hitelösszeghez jusson. A kezes tehát az adóshoz képest járulékos adós, nem adóstárs, ugyanakkor a kezes, a hitel visszafizetésért teljes vagyonával felel.

Hol találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal?

A válasz igen egyszerű. Minden hitelnél kell lenni legalább egy személynek, aki az adós szerepét tölti be. Jelzálog hitelnél, amennyiben az ingatlan leendő tulajdonosa férj feleség, akkor kötelező adóstárs bevonás van, azaz az egyik fél lesz az adós, és a társa az adóstárs.

Keret hiteleknél csak adós van, ott nem kérnek adóstársat, illetve nem is lehet adóstárs. Ennek az oka, hogy a keret hitelek vagy bankszámlához vagy egy hitelkártyához tartozik, és ezeknek a termékek névre szólóka, azaz egy „tulajdonosa” van.

Kezessel a legtöbb esetben a céges hiteleknél találkozhatunk, és általában a cég tulajdonosát kérik fel erre.