Home Személyi kölcsönök KEDVEZŐ személyi kölcsönök ONLINE

KEDVEZŐ személyi kölcsönök ONLINE

0

A személyi kölcsön kínálat széles skálán mozog, számtalan konstrukcióból tudunk választani, bár ez egy egyszerű laikus ember számára nem jelent mindig átláthatóságot is. A hazai bankok, pénzintézetek mindegyike biztosít személyi kölcsönt az ügyfelek szamara. Hogy melyiket válaszuk azért is fontos, mert a bankoknak nem egy darab termékük van, hanem több, amiknek igen eltérő lehet a kamata. Az alábbi 4 fontos kérdést nem árt szem előtt tartani, hogy a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot tudjuk kiválasztani.

Mire vennéd fel a kölcsönt?

A legfontosabb kérdés mielőtt bármibe is belevágnánk, hogy tisztázzuk magunkban mi a kitűzött cél, és valóban szükséges-e. A hitelfelvétel soha nem egy egyszerű vagy könnyed döntés. Van-e olyan fontos, hogy kölcsönt vegyünk a cél elérésre?

Megfontolandó célok

Amikor hitelről beszélünk, rengeteg különböző indokot sorolhatunk fel a felvételére. Néhány közülük:

  • Ingatlan vásárlása, építése vagy felújítása: Ez gyakran olyan nagy összegű kiadást jelent, amit a legtöbben nem tudnak azonnal kifizetni. Egy jó állapotú otthon hosszú távon is megtérülhet, mind anyagi, mind életminőségi szempontból.
  • Autóvásárlás: Egy megbízható jármű jelentősen megkönnyítheti a mindennapokat, különösen, ha a munkába járáshoz vagy családi programokhoz szükséges.
  • Továbbtanulás: A képzések, tanfolyamok gyakran drágák lehetnek, de egy jó képzés hosszú távon növelheti az elhelyezkedési esélyeket és az jövedelmet.
  • Egészségügyi kiadások: Nem várt egészségügyi problémák esetén előfordulhat, hogy a gyors kezeléshez vagy műtéthez hitelre van szükség.

Mire ne vegyünk fel kölcsönt?

Bár az emberek sokféle indokkal vesznek fel hitelt, vannak olyan célok, amelyek talán nem indokolják a kölcsön felvételét. Mint említve volt, a nagyobb televízió vásárlása kevésbé alapvető szükséglet, mint például egy otthon felújítása. Ezen kívül a következők nem tekinthetők ideális hitelezési céloknak:

  • Luxuscikkek vásárlása: drága ékszerek, designer ruhák vagy high-end technológiai eszközök.
  • Nagy összegű nyaralások vagy rendezvények: Bár csábító lehet álmai nyaralását hitelből megvalósítani, fontolja meg, hogy milyen hosszú távú pénzügyi következményei lehetnek.

Végül a legfontosabb, hogy alaposan mérlegeljük a döntésünket. Tájékozódjunk a hitel feltételeiről, a kamatokról, és legyünk tisztában azzal, hogy a kölcsön visszafizetése hosszú távú kötelezettséget jelent. Mielőtt hitelt veszünk fel, győződjünk meg róla, hogy a cél megéri-e a hosszú távú elkötelezettséget.

Anyagi helyzet: Be tudom vállalni a törlesztőt?

A kérdésre ha a válaszod az, hogy „majd fizeted a felvett összegből”, nagyon rossz gondolat. Mielőtt döntést hozunk, nézzük át mennyi megtakarítással rendelkezünk, annak részét vagy egészét át tudjuk-e csoportosítani a cél megvalósításhoz. Összegezzük havi kiadásainkat és vegyük számításba, hogy váratlan helyzet vagy esemény esetén -egy esetleges hitelfelvétel során- is tudjuk e majd a részleteket biztonságosan fizetni.

Akár utazás, költözés vagy egy lakásfelújításról is legyen szó szem előtt kell tartanunk, hogy mi az a vállalt kiadás, amivel nem veszélyeztetjük a mindennapi megélhetést. Erre amúgy figyelnek a bankok is, hiszen létezik egy úgynevezett JTM határ, azaz jövedelem terheltségi mutató, melyet egy korábbi cikkünkben már részleteztünk.

Mit érdemes megnézni az igénylés előtt?

Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy a költségvetésünk elbír egy hitelfelvétellel, vizsgáljuk meg a hitelkínálatot és annak részleteit. A kínálat nagyon széles skálán mozog és könnyű elveszni az egyformának tűnő ajánlatokban. Ma Magyarországon 6,9% kamattól egészen 18% kamatig lehet válogatni, ez nagyon széles spektrum. Ekkor kamat különbség már a törlesztőben is komolyan megjelenik, mint ahogy a lenti példánk is mutatja

2 millió Forint személyi kölcsön 7 évre, 250 000 Forint havi nettó jövedelemmel a legalacsonyabb és a legmagasabb törlesztőrészlet:

  • ~30 400 Forint havonta a legalacsonyabb
  • ~43 100 Forint a legdrágább

Havonta 12-13 ezer Forint különbség is lehet a legalacsonyabb és a legmagasabb kamat között ugyan arra az összegre. 

A legtöbb személyi kölcsön valóban egyformának tűnik, de alapos utánajárás során megfigyelhetjük, hogy találhatunk a konstrukciókban olyan eltéréseket, amelyekkel akár több százezer forintot is megspórolhatunk. A hitelek összehasonlítása során vizsgáljuk meg a kamat mértékét, a teljes visszafizetendő összeget, a futamidőt, a finanszírozáshoz kapcsolódó díjakat, illetve azt, hogy milyen egyéb költségek merülhetnek fel (biztosítás, előtörlesztési díj).

Hogyan Válasszunk a lehetőségek közül?

A legtöbb bank és pénzintézet saját oldalán találhatunk személyi hitel kalkulátort, ahol pár adat begépelése után megkaphatjuk az ajánlatokat. Ahol nem találunk ilyet, ott is érdemes akár telefonon vagy személyes utána érdeklődni milyen lehetőségek vannak. A független hitelközvetítők pedig általában az összes adattal számolnak, azaz egy oldalon tudjuk összehasonlítani a bankok ajánlatát. A minősített fogyasztóbarát termékek, már maguk is azt jelentik, hogy kedvező kondícióval, ügyfélközpontú szolgáltatással és kiszámítható törlesztési feltételekkel van dolgunk. Ilyen feltételekkel nemcsak személyi kölcsönt, de jelzáloghitelt is igényelhetünk számos banknál.